Audi E-Tron | Verhaal achter de claim.


Volledig elektrische auto's, ook binnen onze garanties zien wij ze steeds vaker voorbij komen. Maar wat gebeurt er als er een storing optreedt in de elektromotor van zo'n elektrische auto? Vaak lijkt de enige oplossing een complete vervanging van de motor te zijn, wat niet alleen kostbaar, maar ook allesbehalve duurzaam is. Gelukkig laten wij, samen met onze specialisten, zien dat het ook anders kan.

De oorzaak
Recentelijk kregen we te maken met een garantieclaim voor een Audi E-Tron waarbij de elektromotor een storing vertoonde. Al snel werd de beslissing gemaakt, dat we deze auto zouden onderbrengen bij een onafhankelijke specialist in e-voertuigen en storingsdiagnose.
Na een verdere diagnose, waarbij de bedrading en de inverter werden uitgesloten, bleek de oorzaak een defecte sensor te zijn, welke in de elektromotor gemonteerd zit. Een essentieel onderdeel voor de werking van deze elektromotor. Tot onze verrassing was deze sensor niet los verkrijgbaar via Audi; de enige oplossing die werd aangeboden, was het vervangen van de gehele elektromotor.

Maar een complete elektromotor vervangen vanwege een enkele defecte sensor? Dat moest toch ook anders kunnen?

Onze aanpak
In plaats van genoegen te nemen met een dure reparatie en vervanging van de gehele motor, heeft de specialist met ons nagedacht over een slimmere en efficiëntere oplossing.
Deze beschikte namelijk nog over een soortgelijke elektromotor, met hierin een mechanisch defect, waarvan alle elektronica nog perfect functioneerde.
Of het overzetten van elektronica de oplossing ging bieden, konden we op voorhand niet inschatten, fabrikanten timmeren softwarecoderingen en bijbehorende elektronica steeds verder dicht, maar het proberen kon geen kwaad.

Het resultaat
Na het overzetten van de elektronica, functioneerde de auto weer storingsvrij en kon de specialist na een uitgebreide proefrit de conclusie trekken, dat de auto succesvol gerepareerd is.

Door deze slimme aanpak hebben we niet alleen de klant geholpen met een aanzienlijke kostenbesparing, maar zijn we weer een stukje wijzer geworden in de wereld van deelreparaties aan elektrische auto's.
Een nieuwe elektromotor is een duur onderdeel, en door het omzetten van de elektronica hebben we die kostenpost volledig kunnen vermijden. Bovendien is dit een veel duurzamere oplossing. In plaats van een nieuwe motor te produceren en de oude af te voeren, hebben we hergebruik van onderdelen mogelijk gemaakt, door van 2 motoren 1 te maken.

Buiten de gebaande paden
Deze case laat zien dat het belangrijk is om buiten de gebaande paden te denken. Soms lijkt een complexe storing te leiden tot een dure vervanging, maar met de juiste kennis en samenwerking kun je verrassend veel bereiken. Wij zijn trots op het feit dat we niet alleen onze klant hebben geholpen, maar ook weer de nodige kennis hebben opgedaan om onze klanten met elektrische voertuigen in de toekomst nog beter van dienst te kunnen zijn.
In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, geloven wij dat slimme reparaties zoals deze de toekomst zijn. Het bespaart niet alleen kosten, maar draagt ook bij aan een schonere wereld.

Relevante andere artikelen